Nakup računalnika

Nakup prenosnika ali računalnika ni ravno vsakodnevno opravilo, zato je dobro...

Marsikdo je pri nakupu prenosnika že naredil napako, ki jo je kmalu obžaloval. Pravzaprav pri nakupu prenosnih računalnikov hitro pride do napak. Znajdemo se npr. v situaciji, ko nas na cedilu pusti star prenosnik, nato pa ga želimo zaradi šolskih, službenih in drugih obveznosti nemudoma nadomestiti z novim. Hitimo v najbližjo trgovino, slabo ocenimo, kakšno zmogljivost prenosnika sploh potrebujemo oziroma smo na tesnem s financami, zato posežemo kar po prvem prenosniku, ki ga vidimo v akcijski ponudbi.

Koristni nasveti pred nakupom računalnika

 • Pred nakupom dobro premislite na katerih področjih boste najbolj potrebovali in izkoriščali računalnik.

 • S prodajalcem razjasnite vse dvome in vprašanja, ki so se vam porodili.

 • Ugotovite, kakšno podporo, servis ter poprodajne storitve so vam na voljo.

 • Preizkušena blagovna znamka s tradicijo običajno pomeni večjo kakovost in zanesljivost.

 • Priporočen je nakup najnovejšega in tehnološko najbolj naprednega računalnika.

 • Ne zanemarite energijske učinkovitosti računalnika, saj lahko v enem letu prihranite več kot 35 EUR (primerjava med vgrajenim napajalnikom z 80+ in 75+ učinkovitostjo).

Koristne informacije ob nakupu računalnika

Seznam komponent:

 • Procesor ali centralna procesna enota (CPU). Procesorji so možgani računalnika in so odgovorni za obdelavo podatkov. Zmogljivost procesorja je odvisna predvsem od števila jeder (CORE) in njegove hitrosti (v GHz). Procesor z več jedri lahko obdela več podatkov hkrati. Hitrost (Clock) je izmerjena v gigahertzih (GHz) in določa, kako hitro lahko procesor obdeluje informacije. Višji Clock pomeni zmogljivejši procesor znotraj družine procesorjev.

 • Osnovna plošča. Osnovna ali matična plošča je jedro vsakega računalnika in tisto, na kar moramo biti pri nakupu najbolj pozorni, saj je delovanje ostalih računalniških komponent odvisno od njene kvalitete. Osnovne plošče priznanih proizvajalcev so izdelane po strožjih standardih in uporabljajo odpornejše kondenzatorje ki so eden od pomembnih pogojev za stabilno delovanje plošče.

 • Spomin. Računalniški pomnilnik ali RAM se uporablja za začasno shranjevanje podatkov, medtem ko je računalnik vklopljen. Več pomnilnika pomeni hitrejši računalnik. Spomin je izmerjen v gigabajtih (GB). 16GB ali 32GB pomnilnika izberemo za zahtevnejše operacije kot je video obdelava, grafična obdelava, 3D modeliranje, igranje zahtevnih iger. Za pisarniško rabo je dovolj že 4-8 GB pomnilnika.

 • Grafična kartica. Ta komponenta je odgovorna za prikaz slike na zaslonu. Obstaja integrirana grafična kartica in ločena samostojna grafična kartica. Integrirana grafična kartica je del procesorja in je pri novejših Intel procesorjih že zelo zmogljiva, zato bo osnovnim uporabnikom zadoščala. Nakup ločene grafike zato priporočamo uporabnikom, ki bodo računalnik uporabljali za igranje zahtevnejših iger, uporabo 3D animacij in grafičnih programov. Izberite primerno zmogljivo, saj boste le v tem primeru kaj pridobili.

 • Trdi disk. Trdi disk se uporablja za nameščanje programske opreme in shranjevanje podatkov kot so razni dokumenti, glasba, fotografije, video posnetki, itd. Velikosti trdih diskov se merijo v Gigabytih (GB) in Terabytih (TB). Čeprav je velikost lahko pomemben dejavnik, je pomembna tudi hitrost, zato se veliko uporabnikov odloča za nakup novejših solidstate diskov (SSD), ki delujejo podobno kot USB ali DRAM pomniliniki in so precej hitrejši in občutno pohitrijo delovanje računalnika. Uporabniki ki še vedno potrebujejo prostor za shranjevanje, se odločijo za kombinacijo obeh diskov: SSD za nameščanje programov in hitro delovanje in dodaten klasični disk za shranjevanje podatkov.

 • Optični pogon. Optična enota omogoča branje in zapisovanje CD-jev, DVD-jev, in Blu-ray medijev. Danes večina optičnih pogonov omogoča različne standarde zapisovanja in branja tako, da ni več dileme pri izbiri medijev.

 • Priključki in vhodi. Priključki kot so USB različnih variant, Ethernet, VGA, DVI, HDMI, Displayport ,… vam omogočajo povezovanje različnih naprav, kot so monitorji, televizorji, tiskalniki, digitalne kamere, zunanji trdi diski in podobno. Priporočljivo je, da se pogosto uporabljani priključki nahajajo na sprednji strani ohišja, saj je povezovanje tako bolj priročno. Danes večina ohišij ponuja najbolj razširjene priključke ( USB) na sprednji strani ohišja . Če boste računalnik povezovali s televizorjem, priporočamo izbiro računalnika s HDMI priključkom.

 • Napajalnik. To je zelo pomemben del računalnika, saj je od njega odvisna stabilnost in zanesljivost delovanja računalnika. Priporočamo kvaliteten napajalnik primerne jakosti priznanih proizvajalcev z energijsko učinkovitostjo vsaj 80+. Pred nakupom preglejte podatke o energijski učinkovitosti napajalnika in porabi računalnika v mirovanju.

 • Ohišje. Pri izbiri ohišja je poleg vizualnega izgleda pomembna predvsem funkcionalnost in primerno hlajenje. Zaželeni so priključki na sprednji strani, ki vam olajšajo delo z računalnikom.

 • Programska oprema. Priporočamo nakup licenčne programske opreme ob nakupu računalnika, predvsem operacijskega sistema, saj je nakup skupaj z računalnikom najugodnejši. Praviloma je operacijski sistem že nameščen na nov računalnik in tako pripravljen za uporabo. Preverite, katero dodatno programsko opremo boste še potrebovali za vaše delo in se pozanimajte za pogoje nakupa ob nakupu računalnika.

 • Servis in tehnična podpora. Zelo pomembne so tudi poprodajne aktivnosti, ki vam jih ponuja prodajalec: tehnična podpora in servis. Pred nakupom se pozanimajte, kje se nahaja pooblaščeni servis in ali vam je omogočena pomoč in tehnična podpora tudi po nakupu računalnika.

 • Namig. Priporočamo nakup preverjenega A-testiranega sestavljenega računalnika z oznako CE, saj nam tak računalnik praviloma zagotovlja višjo kakovost in zanesljivost. Računalniki z oznako CE so podvrženi zahtevnim testom po različnih standardih, ki jih predpisujejo evropske direktive, tako na področju energijske učinkovitosti, varnosti in povzročanja različnim električnim motnjam.